Despre Concursul Național Școlar de biologie ”George Emil Palade”

Adresat elevilor de clasele a V-a, a VI-a și a VII-a

Despre edițiile anterioare

Prima ediţie a concursului de biologie “George Emil Palade” datează din anul şcolar 2002-2003, gazdă fiind Liceul Pedagogic Ploieşti (actual Colegiul National “Jean Monnet” Ploieşti). Concursul a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, fiind gândit iniţial ca olimpiadă de biologie pentru clasele de gimnaziu: clasele a VI-a, a VII-a, a VIII-a, apoi pentru clasele a VI-a și a VII-a, pentru ca, în final, să fie organizat doar pentru elevi din clasele a V-a şi a VI-a. Începand cu a 3-a ediție, la propunerea d-lui inspector şcolar, prof. Gheorghe Drăguşoiu, concursul a primit numele omului de ştiință George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în anul 1974, pentru „descoperiri fundamentale în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii„. Organizatorii concursului au gândit că, în acest fel, elevii participanţi la concurs vor avea ocazia, în fiecare an, să-şi reamintească de savantul de origine română G.E. Palade, iar motivaţia lor pentru studiul biologiei va avea un fundament temeinic.

Între anii 2005-2008, concursul se desfășura în trei etape: locală, judeţeană şi zonală. Faza zonală avea ca scop formarea elevilor într-un concept modern bio-ecologic, marcat de un puternic caracter practic-aplicativ. La nivel naţional existau 10 zone, iar Prahova făcea parte din zona a X-a, alături de judeţele Dâmboviţa, Buzău, Ialomiţa şi Vrancea. Echipajul participant la faza zonală era format din doi elevi, aceştia având de susţinut o probă scrisă şi de prezentat un proiect de mediu. Prima ediţie a fazei zonale s-a desfăşurat la Şcoala gimnazială „George Emil Palade” din Ploieşti, apoi în judeţele Vrancea, Dâmboviţa şi Buzău. Între 2008-2012, s-au desfăşurat doar fazele locală şi judeţeană, concursul bucurându-se de o bună apreciere din partea elevilor şi profesorilor prahoveni, adresându-se elevilor din clasele V-VII.

Din anul şcolar şcolar 2012-2013, Concursul de biologie „G. E. Palade” este înscris la poziţia 57 în Calendarul concursurilor şcolare cu finalitate interjudeţeană, fiind organizat în oraşul Ploieşti, în parteneriat cu judeţele Argeş, Buzău, Dâmboviţa şi Ilfov, iar la etapa interjudeţeană din 7 iunie 2014 a participat şi un echipaj din Bucureşti. Etapele locale şi judeţene au fost organizate în judeţele participante, de către inspectorii de specialitate (prof. Cornelia Zibileanu - jud. Argeș, prof. Camelia Afrim - municipiul București, prof. Camelia Voicu - județul Buzău, prof. Ofelia Tănase - județul Dâmbovița, prof. Teodora Lazăr - județul Ilfov și prof. Silvia Olteanu - județul Prahova). Subiectele pentru etapele județeană și interjudețeană sunt unice, realizate, în colaborare, de echipe de profesori din județele participante.

Regulamentul de organizare și desfășurare a Concursului interjudeţean de biologie „George Emil Palade”, întocmit în conformitate cu prevederile Ordinul Ministrului nr. 3035 din 10.01.2012, Anexa 1 privind Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare, se regăsește pe site-ul Asociației Profesorilor de Biologie „Ecoterra”, www.ecoterra-ph.ro. La faza interjudețeană din 7 iunie 2014, organizată la Colegiul Național “Jean Monnet” Ploieşti, au participat primii 3 elevi din clasa a V-a și a VI-a (din județele participante) care s-au calificat la etapa județeană, în total 36 elevi și câte 2 profesori însoțitori din fiecare județ. Municipiul București a fost reprezentat de către dna inspector de biologie, Camelia Afrim. La ediția din acest an a fost prezent dl. Cristian Palade, nepot direct al savantului G.E.Palade, fiul lui George (Gigi) Palade, inginer. Dl. Cristian Palade a prezentat elevilor și profesorilor participanți, într-o atmosferă emoționantă, aspecte inedite din viața savantului. Momentul a fost completat cu premierea celor mai buni elevi și apoi cu un moment de relaxare în Parcul Bucov.

Din anul școlar 2014-2015, concursul este înscris în calendarul concursurilor naționale fără finanțare M.E.N., prin implicarea domnului inspector școlar general M.E.N., Traian ȘĂITAN.

Galerie photo